Expositie | Mijndert & Karel: Helden van Coevorden

De tentoonstelling ‘Mijndert & Karel: Helden van Coevorden’ was in het Stedelijk Museum Coevorden te zien van 10 april t/m 25 september 2022.

Deze tentoonstelling zette de schijnwerpers op de helden van Coevorden in 1672: Mijndert van der Thijnen en Carl Rabenhaupt.

Tijdens de opening op 9 april werd een portret van Mijndert Van der Thijnen onthuld. Het schilderij werd gemaakt door Diane Brodie en geeft de held van Coevorden na 350 jaar anonimiteit (eindelijk) een gezicht.

Diane Brodie werd uitgeroepen tot de winnaar van de kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ georganiseerd door Stedelijk Museum Coevorden. Ze kreeg een geldbedrag om het kunstwerk daadwerkelijk te vervaardigen. In het juryrapport staat dat de schets van Brodie het meest overtuigend is, haar voorstel voor een afbeelding van Mijndert van der Thijnen het meest overeenkomt met hoe het vroeger werd afgebeeld, dat Brodie de juiste historische symbolen heeft gebruikt en dat het werk van Brodie helder en duidelijk is.

Na de tentoonstelling werd het kunstwerk permanent opgenomen in de collectie van het museum.