AKKA expositie | De Klassieke Verbinding, Groningen – Riga

De schilderijen van Diane hebben een hele reis gemaakt. Ze maakten deel uit van de AKKA expositie De Klassieke Verbinding, gewijd aan de historische verbinding tussen Veendam en Riga. Tot aan de tweede wereldoorlog bestonden er bloeiende handelscontacten tussen Nederland en Letland, met de stad Riga als bruisende metropool. Ook vanuit de Groninger Veenkoloniën bestonden er intensieve handelsrelaties. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft veel materiaal uit deze periode. Negentien kunstenaars van de alumnivereniging van de Klassieke Academie (AKKA) lieten zich inspireren door de verhalen, documenten en voorwerpen die in het Museum aanwezig zijn. Hiervan werd een prachtig en ruim opgezette expositie samengesteld in het Veenkoloniaal Museum, Groningen – Riga, de Klassieke Verbinding (2021).

Het Museum heeft warme betrekkingen met de het Mencendorfa nams Museum in Riga, van oorsprong een handelshuis, en met de ambassadeurs van beide landen. Zodoende was het mogelijk om de expositie ook in Riga tentoon te stellen (april-augustus 2022). Een gedeelte van de kunstenaars waaronder Diane en haar man Rob zijn mee geweest voor de opening en allerlei festiviteiten rond de expo en om de bezoekers te woord te staan. Na afloop van de expositie heeft de ambassadeur van Letland een deel van de werken geselecteerd voor een expositie op de Letse ambassade in Den Haag (december 2022-februari 2023).